Meld deg inn i Pressemuseets venneforening! Pressemuseet Fjeld-Ljom Meld deg inn i Pressemuseets venneforening!

Celebert og hyggelig besøk i avishuset ved Hytteelva.

Anne og Per Berg på besøk i avishuset.
Anne og Per Berg på besøk i avishuset.

For noen uker sida fikk vi besøk av Anne og Per Berg, som ville se avishuset. Begge hadde vært der før for lenge sida, men nå ville de se litt nøyere på herligheten. Per Berg er nemlig oldebarnet til Olaf Olsen, seinere Berg, han som i 1886 stiftet Fjeld-Ljom og flyttet inn i avishuset i 1891. Dette avishuset står jo omtrent uforandret fra den tid, noe mer maskiner og utstyr. Avishuset ble godt utnyttet. Redaksjon og produksjonslokaler i første, leilighet i andre, men det var også utleie av rom. Dessuten dreiv Berg bok- og papirhandel. Anne og Per Berg var imponert over gjensynet med avishuset og familiehistoria og svært glad over den store aktivitet som Pressemuseet Fjeld-Ljoms venner driver. Neste besøk blir sammen med venneforeningen for å oppleve stemningen når avisen skal trykkes på gamle måten med blysats.

Første mulighet til en slik opplevelse blir helga 8-9. sept, da har dugnadsgjengen vært samlet, reparert utstyr, satt avis som skal trykkes. Det er vårt bidrag til årets kulturminnedag, som nettopp har : Typisk norsk – men ikke bare norsk som motto. Det er ikke mye som høver bedre på avisproduksjon på gammelmåten. Sterk takk til tyske Johan Gutenberg som fant opp trykkekunsten og nordmannen Olaf Olsen Berg som greip sjansen og startet Fjeld-Ljom, en sterk talsmann for Fjellregionen!