Meld deg inn i Pressemuseets venneforening! Pressemuseet Fjeld-Ljom Meld deg inn i Pressemuseets venneforening!

Om bygningen

Fjeld-Ljoms lokaler ved Hitterselva.
Pressemuseet Fjeld-Ljoms lokaler ved Hitterelva, Røros.

Bygningens historie er til dels ukjent. Fjell-Ljomvennen, redaktør John Solheim, kan imidlertid fortelle følgende fra etableringen av Fjell-Ljom:

«Vinteren 1883 kom boktrykker Olaf Olsen fra Trondhjem til Røros og overtok utgivelsen av Fjeldposten som imidlertid gikk inn i 1887. Olsen forandret sitt navn til Olaf O. Berg og startet i 1886 Fjell-Ljom. Han var selv altmuligmann i avisen, som fikk vind i seilene.

Berg måtte se seg om etter nye lokaler og fant et hus ved Hitterelva, (Hytteelva) hvor et snekkerverksted hadde holdt til. Berg satte i gang med utvidelser. Første etasje ble forbeholdt trykkeri, forretningslokaler samt redaksjon og ekspedisjon. I 2. etasje innredet han leilighet til familien og oppe i 3. etasje lå soveværelset.

I redaksjonen kunne det være temmelig gulvkaldt om vinteren. Berg kledde gulvet og en del av veggen ved skrivebordet med reinskinn. Han hadde et par finnesko stående innenfor døren. De var fylt med høy. Når han kom inn fra kulden utenfor, trakk han disse på seg. Slik mestret han Rørosvinteren på det verste.»

Bygget er uten kjeller og står delvis på peler ut i Hitterelva. Under bygningen har man funnet vasshjulet som i sin tid drev den første pressen.