Avisbudet 60 år etter

Geir og Jan Aspaas, avisbud i 1961.

I jubileumsavisa til Fjell-Ljom da avisa var 75 år i 1961, finnes et bilde av to glade avisbud, brødrene Geir og Jan Aspaas. Under kulturminnedagene 2. til 9. september 2023, da vi hadde åpne dager i avishuset, fikk vi besøk av Jan – seksti år etter at han sprang rundt i Røros og delte ut Fjell-Ljom.

– Vi begynte ikke på skolen før etter klokka elleve på formiddagen, så vi hadde tid til å gå med avisa før vi skulle på skolen, minnes Jan. Han hadde rute ute på Øra, over Flanderborg og Bakkan. Runden kunne være ganske strabasiøs vinterstid når værgudene var lite gjestmilde og snøen lavet ned, humrer han.

I tillegg til de som var faste abonnenter og skulle ha avisa i postkassa, hadde guttene med seg noen ekstra aviser som de kunne selge i løssalg.

Jan Aspaas med veska som avisbudene brukte, ved trykkmaskina der de var med og plukket ut aviser for å bære de ut til abonnentene og faste løssalgskjøpere.

– Det var særlig rift om å komme til Skanckesmia som første avisbud, for der visste vi at det alltid var tre mann som kjøpte avis. Avisa kostet 25 øre, og vi som gikk for Fjell-Ljom fikk beholde alt sjøl, mens de som gikk for Arbeidets Rett måtte levere halvparten av inntekta i avisa, sier Jan med et smil i skjegget.

Han husker godt de som arbeidet i avisa på den tida, og innrømmer at det ikke var fritt for at det ble gjort noen spillopper med en og annen. Men ondsinnet var det ikke, og stemningen blant de ansatte var god.

Hele jubileumsavisa for 1961, der bildet av Jan og broren kommer på en av de siste sidene kan leses her:
https://fjeld-ljom.no/wp-content/uploads/2020/07/1961-komplett.pdf

Nå er Jan for lengst pensjonist, og han hadde ikke vært innom Fjell-Ljom på mange år da han besøkte oss under Kulturminnedagene i september 2023. Det ble et fint gjensyn for ham og en god samtale for oss som forsøker å dokumentere og ta vare på avishistorien på Røros.