Ragnars fotohjørne

Ragnar Løkken er rørosing og aktivt dugnadsmedlem i Venneforeningen til Pressemuseet Fjeld-Ljom, der han også sitter i styret.

Før han ble pensjonist, var han mangeårige typograf i Arbeidets Rett, Røros-avisa der han begynte å arbeide i gamle Foslandgården på Nilsenhjørnet, mens produksjonen ennå foregikk med settemaskiner og blysats. Tilsvarende utstyr som det som er bevart i pressemuseet. Ragnar var med hele veien frem gjennom utviklingen, til heldigital produksjon.

Ragnar har i alle år vært en ivrig fotograf, og takket være ham er mye pressehistorie på Røros de siste tiårene blitt dokumentert.

Foslandgården der Arbeidets Rett holdt til i mange år.

I 1970 flyttet Arbeidets Rett fra Foslandgården på Nilsenhjørnet til nye lokaler i «Øgle», vis-a-vis der hvor Domus kjøpesenter ligger.

Foslandgården ble revet, på mest brutale vis, med maskiner. Hele kvartalet skulle gi plass for nybygget til Rørosbanken. Ikke bare Arbeidets Rett måtte vike, men også flere forretninger og den tradisjonsrike Røroskafeen.

Foslandgården var en av de siste sentrumsgårdene som ble revet på Røros, og riving hadde nok ikke vært noe tema, om gården fortsatt hadde stått der i dag.

Foslandgården rives 1970.

 

Spiserom fantes ikke i Foslandgården. Det var å ta matpausa ved arbeidsplassen. Dagen før avisdag startet vi arbeidet kl 23 på kvelden, og holdt det gående til sju neste morgen, da avisa skulle gå i trykken. Matpausa ble tatt klokka tre om natta. Kaffe ble kokt på propanapparat i trykkeriet.

Her har Karl Ole «Kalle» Sollie funnet fram mateska og fått smakt på nattas første kaffekopp.

Kalles kaffepause i Foslandgården.

 

Flere bilder vil bli lagt ut etter hvert som de publiseres i museumsavisa.