Video fra seminaret

Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner hadde et vellykket seminar fredag 24.9, i forkant av årsmøtet 2021. Nils Kåre Nesvold, redaktør i lokalavisa Fjell-Ljom, hadde en særs travel ettermiddag, da han både holdt et av foredragene og sørget for video-dokumentasjon av seminaret.

Han fikk hjelp til å styre kameraene av tre elever fra Arbeiderbevegelsens Folkehøyskole i Ringsaker, Adrian Vad Flaaten, Knut Granås-Brattland og Martinus Høybakk Olsvik.

Se opptak fra seminaret her:

Årsmøte 2021

Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner gjennomførte sitte årsmøte fredag 24. september. På grunn av pandemien ble årsmøtet som var tillyst tidligere på året utsatt.

Forhåpentligvis har vi nå lagt pandemien såpass bak oss at vi kan «komme på tur» med neste årsmøte alt i mars 2022.

Årsmøtet forløp ellers uten dramatikk.

Mangeårig styreleder, Per Hvamstad, som hadde måttet melde sykefravær, fikk etter eget ønske avløsning og ble erstattet av Jan Erik Øvergård som ny styreleder.

Årsmelding, regnskap og protokoll fra årsmøtet er som vanlig tilgjengelig på Venneforeningens side.

Rotary på besøk

Rotary på besøk i Fjeld-Ljom. Fra v.: Aage Aas, Trond Hamland, delvis gjemt er Harald Fjeldstad, Geir Toseth, Ivar Brokhaug, typograf og omviser Ragnar Løkken og Per Ludvig Engesæter.

Rotary på Røros har vært på besøk i Pressemuseet Fjeld-Ljom. Medlemmene som fant veien til avishuset ved Hyttelva kan man kanskje våge å si var en gjeng godt voksne menn, uten å fornærme noen.

De fikk en orientering i andre etasje om noen trekk i historien til avishuset og avisene på Røros, og fikk også høre om arbeidet med å tilbakeføre denne delen av museet til slik det var da Fjell-Ljoms redaksjon og ekspedisjon holdt til her, fram til 1975.

Etterpå gikk turen ned til første etasje, der mangeårig aktivist i Pressemuseet Fjeld-Ljoms venneforening, Ragnar Løkken, ga en innføring i hvordan den aktive dugnadsgjengen arbeider for å gi et en avis hvert år.

Besøket fra Rotary skjedde samme uke som dugnadsgjengen var på plass, så det var mulig å oppleve knitringen fra settemaskinene, produksjonen av blylinjer til avisa som skulle trykkes samme uke, og en titt på trykkpressa som sto klar.

Seminar og åpen dag

Lars Os besøkte Pressemuseet Fjeld-Ljom i sommer, før han reiste over til USA for å begynne som NRKs nye korrespondent.

Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner på Røros, inviterer til seminar om dialogen i det offentlige rom – før og nå, fredag 24. september kl. 16.00 på Bergstadens Hotel, Røros.

Pressemuseet ivaretar historien, hvordan aviser ble produsert, fra redaksjon til ferdig trykk, før internett og sosiale medier så dagens lys. Den gang papiravisa var kanskje det viktigste element i dialogen i det offentlige rom. I dette seminaret trekker vi historien videre til dagens virkelighet, med smarttelefoner, sosiale medier og en framtid som vi bare aner konturene av.

 Vi har fått med oss en rekke interessante bidragsytere til seminaret.

Innledning ved
Per Hvamstad og Jan Erik Øvergård
Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner
Hvordan var nå egentlig den offentlige dialogen før Internett?

Nils Kåre Nesvold
Redaktør i Fjell-Ljom
Lokalavisas rolle i det nye mediebildet

 

Lars Os
NRKs nye korrespondent i USA
Døgnkontinuerlig dialog i statskanalen, med tittere, lyttere, lesere, på ekte Os-dialekt

Marit Brandsnes

Lærer i grafiske fag ved Arbeiderbevegelsens folkehøyskole, Ringsaker
Bruken av gamle teknikker i grafisk utdanning

 

Liv Maren Mæhre Vold
Redaktør i Tynsetingen/Alvdal midt i væla/Folldalsportalen
Nettaviser med dialog 24/7 setter dagsorden i lokalsamfunnet

 

Medlemmer av Venneforeningen har gratis adgang til seminaret, mens øvrige betaler kr. 100,-. Medlemskap kan tegnes ved inngangen. Maks antall i lokalene er 40 personer, og «først til mølla» gjelder, uten forhåndsregistrering.

Pressemuseet Fjeld-Ljoms venner avholder sitt årsmøte umiddelbart etter seminaret.

Lørdag 25. september er det åpen dag i avishuset ved Hyttelva, med demonstrasjon av gamle maskiner og trykking av museumsavisa.

Høstsamling 22. til 25. september

Carl P Løken (t.v.) og Arvid Rotbakken diskuterer noen finurligheter med trykkmaskinen under dugnaden i juni 2021.

Høstens samling i Pressemuseet Fjeld-Ljom er nå berammet til uke 38, 22. til 25. september.

Det blir dugnad i Venneforeningen, med ferdigstilling og trykking av årets museumsavis, seminar, årsmøte og åpen dag der alle som vil kan komme og se hvordan avis ble laget i gamle dager.

Les sommerbrevet fra leder i Venneforeningen, Per Hvamstad.

Frivillige er en stor ressurs

Per Hvamstad

Familie- og Kulturkomiteen på Stortinget ser på de frivillige som en stor ressurs for museas arbeid og som ei viktig bru til samfunnet rundt musea, skriver leder av Venneforeningen til Pressemuset Fjeld-Ljom, Per Hvamstad. Han er også nestleder i Forbundet for norske museumsvenner.

Les hele artikkelen.

Vellykket dugnadsuke

Dugnad i Pressemuseet Fjeld-Ljom, med Gunnar Tronesvold i konsentrert arbeide på settemaskinen. 

Første uka i juni 2021 hadde vi en vellykket dugnadsuke i Pressemuseet Fjeld-Ljom, med vedlikehold av maskiner og produksjon av sats til avisa som skal trykkes til høsten.

Les mer

Årsmøte 2021 utsatt til september

På grunn av den usikre situasjonen med stor smittespredning i Fjellregionen, har Venneforeningen til Pressemuseet Fjeld-Ljom bestemt at årsmøtet blir utsatt til høsten, fredag 10. september.

Venneforeningen tar sikte på en samling  8.-12. september med produksjon av avis, åpen dag og altså årsmøte

Les mer