Fjell-Ljom anno 1973

I forbindelse med tanken om å sette i stand ekspedisjon og redaksjon i avishuset ved Hyttelva, omtrent som det var da hele avisproduksjonen skjedde der, har undertegnede lett fram noen av bildene som ble tatt i de siste årene 1973 – 74.

Min første skrivemaskin som journalist.

Jeg begynte som purung lærling i Fjell-Ljom i januar 1973, bare 17 år gammel, og fikk fast ansettelse i mai samme år, før jeg ennå var fylt 18.

Arnfinn Nergård da han var journalist i Fjell-Ljom. Siden skulle han bli både ordfører i Os og fylkesordfører i Hedmark for Senterpartiet.

Det var redaktør Jens Olai Jenssen, selv ganske så ung, som hadde tro på denne skoletrette tenåringen og lot meg slippe til. Den første tiden arbeidet jeg sammen med Arnfinn Nergård, han var også ung, nylig uteksaminert fra gymnaset på Tynset, og ansatt som journalist i Fjell-Ljom sommeren 1972. Da han etter et år bestemte seg for å satse på lærerskolen, ble jeg tilbudt stillingen etter ham.

Einar Galaaen rykket sommeren 1973 inn som vikar for redaktør Jenssen, og fortsatte også dette vikariatet ut over høsten og vinteren da Jenssen måtte ut i militærtjeneste.

Einar Galaaen på redaktørkontoret.
Fotobagen som fulgte meg i mange år, forteller sin egen historie fra 1973, da telefonsentralene fortsatt var manuelle og journalistene gikk i kordfløyel med sleng.

Nå, nærmere femti år etter, er det både underlig og spennende å ta del i arbeidet som Venneforeningen til Pressemuseet gjør, og håpet er at også andre etasje i avishuset snart vil kunne gjenspeile virksomheten som den var der på 70-tallet.

Takk til Per Arne Tollefshagen ved Anno Musea i Nord-Østerdalen som har vært behjelpelig med å lete fram og skanne bildene fra 70-tallet.

Jan Erik Øvergård
Røros, mars 2019

Journalistkontoret i Fjell-Ljom, 1973, da arbeidsredskapene var manuell skrivemaskin, penn og papir og telefon med sveiv.

Skoleklasse på besøk

Disse bildene er fra et sjeldent besøk av en skoleklasse i Fjell-Ljom. Tror ikke det skjedde så ofte. Takket være hjelp fra folk på Facebook-gruppa «Røros i bilder» så har vi også mange navn.

Redaktør Jens Olai Jenssen foran skoleklassen, der vi bl.a. ser f.v. Kjell Morten Hansen, Thor Nøkleby, Roar Sundt, Olav Isak Sjøflot, Baard Amundsen, Olav Sigurd Forseth, ukjent, Marit Feragen, Kristin Elvsveen, Morten Olsen, Halvor Løkken.
Journalist Arnfinn Nergård forklarer hvordan abonnementskartoteket fungerer. Lengst t.v. Halvor Løkken som var mer opptatt av fotografen. Han ble jo selv pressemann etter hvert.
Foran settemaskinen, redaktør Jens Olai Jenssen og lærer Inger-Lise Taarnesvik Aas. Elevene vendt mot kamera er f.v. Morten Løkken, Jan Egil Myhre og Sture Danielsen.
Ved ombrekkingsbordet der avissidene ble satt sammen. Arnfinn Nergård viser elevene tekst og titler i blysats.