Bidragsytere Røros-seminaret 2024

Pressemuseet Fjeld-Ljom.

Vi har invitert en rekke spennende og markante bidragsytere til medieseminaret på Røros 10. – 11. april. Her er en kort presentasjon av de som deltar.

Link til påmelding og program.

Foto: Kilian Munch

Torry Pedersen, tidligere sjefredaktør/adm. direktør i VG

Torry Pedersen har fått mye skryt for den jobben han har gjort for VG, med løsninger som mange andre har kopiert. Han var en av de offensive stemmene innen digitalisering av mediebransjen fra første stund. Som medieleder har han vunnet priser og har vært i bransjen i nesten 40 år.

Torry Pedersen ble født i Fredrikstad i 1957, og startet som journalist før han ble redaktør. Han jobbet i VG i mer enn 20 år, både som nettredaktør, direktør og sjefsredaktør. I 2017 ble han direktør for Schibsted Norge. Han utdannet seg til diplomøkonom ved BI.I 1981 ble han ansatt som frilanser i Fredrikstad Blad, der han jobbet til 1984, da han ble ansatt i Dagbladet. Etter en tur tilbake til Fredrikstad Blad, som nyhetsredaktør og redaksjonssjef, fikk han fast jobb i VG i 1988, og ble der han fram til 2017. Han hadde mange ledende stillinger i VG, og var blant annet den første redaktøren for VG Nett i årene 2000 til 2008. Der ledet han VGs overgang til det digitale markedet, og denne jobben ble lagt merke til. Han har vunnet pris som årets redaktør og han fikk Æresprisen på Gulltaggen i 2017.

 

Tage Pettersen, stortingsrepresentant, nestleder Familie- og kulturkomiteen

Tage Pettersen, er inne i sin andre periode som stortingsrepresentant for Høyre, Østfold. Som nestleder i Familie- og kulturkomiteen er han sentral i utviklingen av den nasjonale mediepolitikken.

Politikk:
2017 – stortingsrepresentant
2017-2023 leder av kontrollutvalget i Moss
2011-2017 ordfører i Moss
1991-2011 folkevalgt

Jobb/utdanning:
1992-2011 utdanning og arbeid i Sjøforsvaret og fellesstaber
1989-1992 læretid som kokk

Organisasjoner:
2018 – president i Norges ishockeyforbund
2019 – styreleder i Forum for kontroll og tilsyn
1989 – en rekke ulike verv i politikken lokalt, regionalt og nasjonalt

 

Ove Mellingen, sjefredaktør Telemarksavisa

Ove Mellingen (60) er en av de få redaktørene i Norge som startet sin aviskarriere som typograf.

Som 16-åring begynte han som typograf i Bergmanns boktrykkeri i Bergen. Siden 1985 har han vært i pressen og startet det året opp som desktypograf i Bergensavisen. I 1993 forlot han Bergen etter å ha blitt ansatt som utviklingssjef i Telemarksavisa. I TA ble han tildelt nye oppgaver og i 1998 ble han avisens sjefredaktør. Den stillingen har han fortsatt og har i alle disse årene vært en markant sjefredaktør som har betydd mye for avisens utvikling. Etter 25 år i avisen kunne Mellingen og hans stab i 2018 feire at avisens opplag hadde passert den mangeårige konkurrenten Varden. Feiring ble det også i 2021. Da var Telemarksavisa 100 år.

Ove er en aktiv og utadrettet redaktør som ikke går av veien for friske debatter i og utenfor sosiale medier. Med sin lange yrkeserfaring og aktive bruk av nye arenaer for offentlig ordskifte, har han interessante synspunkt på dagens mediesituasjon.

Nils Kåre Nesvold, redaktør og daglig leder, Fjell-Ljom

Har medieutdanning fra Høgskolen i Volda og startet som frilansjournalist i Ålen og senere som fast journalist i Romsdalsposten i Kristiansund.

Har arbeidet til sammen 17 år ved NRK Trøndelag og NRK Hedmark og Oppland med radio- og tv-produksjon samt et par år som administrasjonssjef ved NRK på Lillehammer.

Nyhetsredaktør i Gudbrandsdølen Lillehammer Tilskuer noen år, redaktør og daglig leder i Fosna-Folket (4 år) , Arbeidets Rett (3 år) og Fjell-Ljom (5 år) samt digitalredaktør i Nea Radio (3 år).

Innimellom egen virksomhet (Nesvold Media AS og Fakta Film AS) med vekt på videoproduksjon.

Medielærer ved Noroff videregående skole i Fredrikstad (3 år).

 

Foto: Eli Marie Jensen

Guri Jortveit, redaktør og daglig leder, Arbeidets Rett

Guri Jortveit (f. 1967) er redaktør og daglig leder i Arbeidets Rett på Røros. Hun lever tett på produktet, nær leserne og i lokalsamfunnet. Hun ble som en fremragende medieleder, redaktør og rollemodell nominert til utmerkelsen «Årets kvinnelige medieleder i 2021. «Retten» er en liten, men tradisjonsrik mediebedrift på Røros. Under Guris ledelse siden 2016, har avisa ligget i front i Amedia når det gjelder fornyelse, digital transformasjon og utvikling av produktet.

Astrid Gynnild, professor
ved Universitetet i Bergen

Astrid Gynnild er professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Hun jobber til daglig i medieklyngen MCB, og er spesielt opptatt av ny teknologi og menneskelig samhandling i journalistikken. Hun har også jobbet mye med studentaktiv læring og journalistisk kreativitet. Astrid er født på Røros, og hadde som 17-åring sin første sommerjobb i avisa Fjell-Ljom. Hun har mangeårig bakgrunn som journalist og redaksjonssjef i Adresseavisen i Trondheim. Senere har hun også jobbet ved Universitetet i Stavanger og ved OsloMet, og hatt flere opphold i USA.

Arnfinn Strømmevold, artist

Arnfinn Strømmevold er musiker og kulturarbeider bosatt på  Røros. Han er låtskriver, vokalist og gitarist i bandet Bergstaden Old Stars. Han er en av to manusforfattere og komponister av musikkspillet Elden, og har spilt rollen som «Per Åke Lind» der. I 2015 ble han tildelt Sør-Trøndelag fylkes kulturpris.

Arnfinn vil underholde under middagen onsdag 10. april på Røros Hotell.

Vegar Dahl, artist

Vegar Dahl er låtskriver og artist fra Røros og har i mange år produsert låter og spilt sammen med bandet Sønvis og Save me Barry. Han er også kjent fra julekonsertene Bergfolkets Julefred som har gått forfulle hus på Røros, i Trondheim, kulturkirken Jakob i Oslo og andre steder rundt omkring i landet.Vegar Dahl har også gitt ut flere solo-singler og hans sanger er spilt på radio både på lokale og nasjonale radiostasjoner.

I 2021 gav Vegar ut sitt første soloalbum «spindelsvake strenger» På dette albumet samarbeidet Vegar blant annet med Ole Paus og sammen lagde de og sang duetten Sangen om de glemte. Sangen om de glemte var av landets 50 mest delte sanger i dagene etter Paus sin bortgang

Vegar har tonesatt tekster av Johan Falkberget, og det er litt av dette deltakerne på medieseminaret på Røros Hotell vil få høre umiddelbart etter lunsjpausen torsdag 11. april.

Trond Degnes,
Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner

Trond Degnes har det meste av sin yrkesbakgrunn fra flere aviser.

Degnes startet i 1970 som lærling i Indre Smaalenes Avis på Mysen, hvor han var journalist i to perioder. I 1979 ble han ansatt som redaktør i Norske Avisers Landsforbund (NAL) med ansvar for tidsskriftet Dagspressen. Der tok han over stillingen etter John Solheim og fikk et nært samarbeid med pressemannen og pressehistorikeren som la grunnlaget for Norsk Pressemuseum/Pressemuseet Fjeld-ljom.

I årene før var han journalist i Østlendingen og redaksjonssekretær i Hamar Dagblad.

I perioden 1987 – 1993 var han nyhetsredaktør i Østlandets Blad.

Fra 1993 – 1998 var han igjen i Norske Avisers Landsforening som informasjonssjef.

I sin tid i NAL var Degnes med på å starte konkurransen Årets Avisside, som i 1985 ble utvidet til også å omfatte aviser i hele Norden. I 1987 var han i gruppen som etablerte den skandinaviske avdelingen av Society of Newspaper Design, USA, som fortsatt er sentral for avisansatte i Norden.

I 1998 gikk Degnes over i kommunikasjonsbransjen og ble informasjonsdirektør i Sykehuset Østfold, som var hans arbeidsplass helt til han gikk av med pensjon i 2012.

Fortiden er han leder for Presseveteranene i Østfold.

 

Jan Erik Øvergård, styreleder Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner

Journalist i Fjell-Ljom, Røros, 1973-76. Presseerfaring fra Østlendingen, Tynset, Arbeidets Rett, Tynset/Røros, Romerikes Blad, Lillestrøm, A-pressens Oslo-redaksjon. Systemkonsulent/salg: Norsk Data, Oslo, Interfoto, Høvik, PressIT AS, Oslo/Røros – daglig leder/eier.

Forfatter av romanserier sammen med Annikki Torgersen fra 2013.

Styreleder lokalavisa Fjell-Ljom, Røros, leder i Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner, styremedlem i Forfatterforbundet.