Fjeld-Ljom trykk danket ut Ibsen

Av Torbjørn Eng

Et foredrag av Hulda Garborg, trykt som et lite hefte på 29 sider på Røros i 1902, ble solgt på en bokauksjon i Oslo i desember 2019. Etter aktiv budgiving gikk det for sensasjonelle 6500 kroner, mens et knippe Ibsen-skuespill gikk for 1300 kroner på det meste.

Faksimile fra Nasjonalbibliotekets nettsider, der Hulda Garborgs hefte om matstell ligger fritt tilgjengelig for alle som vil lese det.

Heftet har tittelen «Lidt om madstel paa landsbygden», og ble holdt som foredrag på et ungdomsstevne i Ålen 1901. Det gikk først som føljetong i Fjeld-Ljom, før Olaf O. Berg, som startet Fjeld-Ljom og drev avisas trykkeri, ga det ut som et hefte, trykt i «Bergs trykkeri – Røros».

 

ENKLE OPPSKRIFTER

Kostholdsrådene er tilpasset råstoffene i fjellbygdene, der melkeprodukter må spille en stor rolle, skriver Hulda, og gjerne også kjøtt av bjørn og elg. Sammen med ektemannen Arne hadde hun bodd en ti års tid på Savalen ved Tynset, og var ikke ukjent med forholdene. Heftet avsluttes med noen enkle oppskrifter.

Selv om heftet er digitalisert av Nasjonalbiblioteket og kan leses på nb.no, er nok den ukjente kjøperen fornøyd. Og det kan konstateres at Røros og Fjeld-Ljom både var, og er, et sentrum for gode trykkarbeider.