Korona-dagbok satt med bly

Ane ved settekassen der hun har arbeidet helt siden koronaen rammet Norge og snudde opp ned på arbeidshverdagen hennes.

Som alle andre yrkesaktive småbarnsforeldre snudde korona-krisen opp-ned på både privatlivet og jobbhverdagen. Alle prosjekter og utstillinger ble avlyst og utsatt på ubestemt tid. Men nød lærer visst naken kvinne å spinne. Jeg har et fullstendig boktrykkeri i kjelleren hjemme, og mye virketrang.

Etter noen dager begynte jeg å se konturene av et nytt prosjekt. Jeg har i mange år vært opptatt av den britiske forfatteren Virginia Woolf (1882-1942) som skrev og satte sine egne noveller for å publisere fritt fra redaktørenes røde penn. En av novellene var On Being Ill fra 1925. Jeg hadde planer om å forske på denne novellen en gang i fremtiden, men hadde lagt andre planer for våren. Men planene var avlyst, og denne novellen, skrevet for hundre år siden i kjølvannet av Spanskesyken, med isolasjon og influensa som tema var intet mindre enn perfekt.

23. mars trakk jeg på meg arbeidsklærne, gikk ned i kjelleren, plukket opp vinkelhaka og begynte med den første setningen. Planen var å sette én setning, på ett eget ark, hver dag, til pandemien var over. Da trykket var gjort la jeg ut et bilde av det på internett og delte prosjektet, noe som også har vært disiplinerende ved at jeg lovte andre en annerledes leseopplevelse ved å legge ut en ny setning hver eneste dag. Jeg skal ikke lyve å si at jeg ikke har forbannet dette prosjektet underveis. Med 157 setninger ville jeg sikkert ikke komme i mål, trodde jeg i min optimistiske naivitet. Når jeg skriver dette er det august, og om noen dager har jeg nådd novellens slutt. Det utgjør 157 dager med en setning hver eneste dag siden mars, noen ganger med refleksjoner jeg har gjort meg om spanskesyken, kunst, pandemier, historiefortelling, undertrykkelse, konsekvenser av sosial distansering og isolasjon.

Hvert trykk måler 135 x 208 cm, som er tatt fra originalutgaven. Setningene er satt med 10 pkt. Goudy, trykket med grått på varierende papir. Papiret har vært begrenset til restene fra mitt lager. Nå er typene slitt (noen som har 10 pkt Goudy å selge?) og det er nesten tomt i papirlageret. Resultatet blir 20 bokser, i sjangeren artist books, som hver inneholder hele novellen i form av setninger på løse ark.

Med Vennlig Hilsen

Ane Thon Knutsen

Phd. Grafisk Kunst
Tlf: 98 89 42 39
anethonknutsen@gmail.com

Arbeidsrommet til Ane hjemme i kjelleren.