Sommerdugnad 2024

Katharina og Carl P. ved Linotypen.

Nok en vellykket sommerdugnad i Pressemuseet Fjeld-Ljom, der Venneforeningen i dagene 1. til 7. juli samlet en fortsatt like ivrig og aktiv gjeng til vedlikehold av utstyre og produksjon av årets museumsavis.

Årets avis blir tidenes første Fjeld-Ljom på engelsk. Vi har valgt å lage en internasjonal utgave av avisa, fordi Venneforeningen nå også arbeider internasjonalt. I løpet av de siste par årene har vi etablert samarbeid med flere europeiske museer og entusiaster om rekruttering og opplæring.

Katharina med først side på museumsavisa 2024.

En større vedlikeholdsjobb er blitt utført på Linotype settemaskinen som i sin tid kom som gave fra Lillehammer/Maihaugen til Røros. Dette var et av de første eksemplene på maskiner som større institusjonsmuseer ikke selv har vilje eller evne til å ta vare på, og som de vil at vi skal ta ansvaret for.

Reservedeler fra brukt maskin vaskes grundig av Tore og Bjørn Erik.
Steinar, Tore og Gunnar skifter topp på maskina fra Lillehammer.
Vår navnekollega, Fjell-Ljom, var på besøk for å lage reportasje om Katharina (t.v.)

En rekke besøkende har vært innom Fjeld-Ljom og fått omvisning både i redaksjon og tekniske avdeling disse dagene. Fra Rørosmuseet kom Julie Haugan som jobber som guide i sommer. Hun fikk forsøke å skrive på skrivemaskin for aller første gang.

Julie Haugan, omviser ved Rørosmuseet sommeren 2024.
Ragnar ved ombrekkerbordet, i bakgrunnen Gunnar.

Ragnar ved sin faste plass ved ombrekkerbordet, sammen med Gunnar som leser korrektur i bakgrunnen.

Side to og tre ble ferdig brukket om i sommer og skal trykkes til høsten, i et opplag på 2000 eksemplarer.

Steinar og Arne ved trykkpressa.

Side 1 og 4 ble montert i pressa denne uka og trykket ferdig. Steinar Bakken (t.v.) er kommet med igjen i dugnadsgjengen etter noen års fravær, mens Arne Wold er nestor i trykkeriet.

Vasking av matriser til settemaskin. F.v. Bjørn-Erik, Katharina, Ragnar, Jens og Tore med ryggen til.
Kateharina på Storwartz

Denne uka har vi hatt fornøyelsen av å ha med oss Katharina Lutz som tok veien fra München i Tyskland for å være med på dugnaden. Hun er kunststudent med dyp interesse i boktrykk og tradisjonelt håndverk knyttet til trykkerivirksomhet. Under disse dagene på Røros har hun fått anledning til å lære å bruke settemaskin og en innføring i basis drift og vedlikehold av maskinene som gikk ut av ordinær produksjon for omtrent femti år siden. Katharina har vært et friskt ungdommelig pust inn i en dugnadsgjeng der de fleste har grått hår, og hun sier at hun gjerne kommer tilbake til Røros for å lære mer.

Skal vi makte å bevare kunnskap og kompetanse på håndverk som ikke lenger er i praktisk bruk, trenger vi mange som Katharina.