Vårdugnad og seminar 2024

Fra bly til kunstig intelligens

Torry Pedersen holdt hovedforedraget, i sannhet en vandring fra bly til kunstig intelligens.

Vårsamlingen til Venneforeningen 2024 var lagt noe senere enn vanlig, til andre uka etter påske. I tillegg til tradisjonell dugnad, med vedlikehold av maskiner og satsproduksjon til årets avis, hadde vi et godt besøkt seminar som ble støttet av Fritt Ord, Trøndelag fylkeskommune, Landslaget for Lokalaviser, Polaris Media og de to lokalavisene Fjell-Ljom og Arbeidets Rett.

Vegar Dahl bidro med tekster av Johan Falkberget til egen tonesetting, som kulturelt innslag etter lunsj under seminaret i Storstuggu torsdag 11.4.

I Venneforeningen mener vi, og vil gjenta til kjedsommelighet, at det er viktig å ta vare på avishistorien, kunnskap om det redaksjonelle arbeidet og teknisk produksjon før Internett, sosiale medier og alt av digitalt kom og snudde opp ned på medieverden.

Redaktør Guri Jortveit fra Arbeidets Rett og medieprofessor Astrid Gynnild fra UiB hadde funnet både morsomme og bisarre klippe i gamle aviser.

Dykker man ned i den rike avishistorien på Røros, med aviser som Fjell-Ljom, Mauren/Arbeidets Rett og Dovre som kom ut samtidig i den viktige brytningstiden tidlig på 1900-tallet, finner man i sannhet mye spennende.

Dette hadde Guri og Astrid gjort, og bidro med mangt og mye som fikk forsamlingen til både å humre og nikke i ettertenksomhet under Røros-aften på hotellet onsdag 10.4, kvelden før selve seminaret.

Arnfinn Strømmevold fikk både Tage Pettersen, mediepolitisk talsperson for Høyre på Stortinget og ordfører Isak V. Busch til å humre.

Seminaret torsdag 11.4 ble avviklet i henhold til programmet, og vi er stolte av å ha fått kapasiteter som tidligere VG-sjef Torry Pedersen og Høyres mediepolitiske talsperson på tinget, Tage Pettersen, til Røros. Nærmere førti personer var til stede, og seminaret ble i sin helhet strømmet og foreligger i opptak tilgjengelig for alle på nettet.

En kort rapport fra seminaret, med link til opptak og medieomtaler kan leses her.

Ragnar Løkken og Jens Hystad, blant de med flest dugnadstimer i Fjeld-Ljom, både i år og i lengre perspektiv.

Parallelt med seminaret, og alt fra mandag og hele uka ut, var det god aktivitet i avishuset ved Hyttelva. Tekst var produsert på forhånd, til årets museumsavis som i hovedsak blir satt på engelsk. Gode gamle Fjeld-Ljom har beveget seg ut i Europa, noe vi ønsker å markere med å lage ei avis som skriver om museet, Venneforeningen og virksomheten på et språk som når flere.

Dugnadsgjengen er nå en utrolig kompetent og sammensveiset gruppe som arbeider svært så effektivt – uten å ta betalt.

Vi er så heldig at vi har begynt å få rekruttert også flere yngre aktive medlemmer, og vi krysser også landegrensene på ulikt vis.

Vårt nylig avsluttede EU-prosjekt har brakt noen av oss til Leipzig i Tyskland, der vi møtte unge entusiaster fra åtte land.

Vår nye nestleder ved settemaskinen i Leipzig.

Marit Brandsnes, som for øvrig rykket opp som nestleder ved Venneforeningens årsmøte nå i april, var i Leipzig, og vil arbeide med tiltak for rekruttering og opplæring i bruk og vedlikehold av settemaskiner. I mai skal hun, sammen med styreleder, til møtet i Tartu, Estland, for å snakke om dette til det europeiske miljøet, gjennom organisasjonen Association of European Printing Museums (AEPM).

Maarten Renckens jobber med Typograph settemaskinen i Fjeld-Ljom.

Miljøet for bevaring av kompetanse spesielt på settemaskiner er lite i Europa. I Venneforeningen ivrer vi derfor for at vi må se dette under ett og samarbeide over landegrensene. Vi føler nå at denne erkjennelsen langsomt er i ferd med å blir anerkjent.

Maarten Renckens, ivrig ung entusiast fra Belgia, var på Røros for andre gang nå i april. Han jobbet hele uka, med hovedvekt på en maskin som ikke har vært operativ på mange år.

Vi håper og tror Maarten blir å se på Røros flere ganger.