Vårsamlingen 2022

I dagene onsdag 16. til lørdag 19. mars hadde Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner en ny vellykket dugnadssamling. Rundt tjue aktive medlemmer var i løpet av disse dagene innom avishuset i Stigersveien og bidro til å holde maskinene vedlike og hjulene i gang.

Oppslutningen om dugnaden var meget god disse dagene. Bortsett fra et lite fåtall medlemmer som måtte kaste inn kortene på grunn av covidsmitte, så var gjengen ganske fulltallig.

Alle fire settemaskinene som står i avishuseet ble kjørt i løpet av dagene, og flere nye maskinsettere fikk prøve seg.

Ane Thon Knutsen ved Linotype settemaskinen.
Rekruttene Petter Bratland og Tor Ivar Bjørnå får innblikk i maskineriets indre liv, vist av Jens Hystad (t.h.) og Tore Tøndevold.

Takket være midler fra RørosBankens Næringsfond, 90.000 kr, så har venneforeningen kunnet starte opp et nytt rekrutterings- og opplæringsprosjekt.

Tore Tøndevold som via Norsk Håndverksinstitutt ledet det forrige prosjektet, er også denne gang prosjektleder. To «rekrutter» er foreløpig med på prosjektet, Petter Bratland fra Harstad og Tor Ivar Bjørnå fra Oslo.

Petter Bratland, som driver egen trykkerivirksomhet på boktrykkmaskiner i Harstad, er et godt eksempel på den tilveksten av medlemmer som Pressemuseet trenger. Ennå ikke grå i håret (slik de fleste andre av oss er) og ivrig etter å lære, som her ved settekassen, med håndsats av en tittel til høstens museumsavis.

Tor Ivar, vår andre nye rekrutt, har fartstid som typograf og IT-medarbeider i Dagbladet. Han er pensjonist nå, og har ledig tid å bruke på aktivitetene i Pressemuseet.

Spennvidden i erfaring er stor fra Jens Hystad (t.v. på bildet) som har over 30 års fartstid som dugnadsmedlem i Fjeld-Ljom – til de nye som skal lære så mye som mulig fra bunnen av. Og da er kompetansen som Jens sitter på fra sine mange år i Fjeld-Ljom helt uvurderlig.

Arvid Rotbakken, Carl P. Løken og Tore Tøndevold.

Det kan virke som om de ellers så kunnige og erfarne dugnadsmedlemmene også kan stille seg måpende i undring over hva som går for seg i de gamle maskinene.

I dette tilfellet settemaskinen som Pressemuseet i sin tid fikk i gave fra Maihaugen.

Venneforeningens årsmøte ble avholdt fredag 18. mars, da vi også hadde foredrag om typografien på 1800-tallet ved dugnadsmedlem Torbjørn Eng.

Lørdag var det åpen dag i Pressemuseet, med godt besøk fra mange interesserte som hadde funnet fram til Stigersveien 1 i det fine vårværet.