Tradisjonene tro har Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner markert kulturminnedagene også i 2024. Vi benyttet årets dager til å markere den samiske avisa Waren Sardne og hundreårsdagen for Daniel Mortensons død med en miniutstilling som vi kalte «Spor av ytringsfrihet på Rørosvidda».
Under kulturminnedagene hadde vi besøk av flere grupper fra Røros videregående skole og hele sjuende årskull ved Røros grunnskole. De fikk, slik vi nå har gjort til tradisjon, en grundig omvisning i museet, i tillegg til et blikk på miniutstillingen.
Waren Sardne kom ut første gang i 1910 og ble utgitt fram til 1927. Etter Daniel Mortensons død var det sønnen Lars som tok over som ansvarlig redaktør og utgiver. Avisa ble trykket i ulike trykkerier på Røros og utgitt på norsk, av flere årsaker. For det første så hadde sikkert ikke trykkeriet samiske typer, dernest så var målgruppen for «Lappernes blad» som det het, samer med ulike morsmål. Avisa hadde i en periode to hundre abonnenter fordelt på nitti poststeder. Den store spredningen og utfordringen dette ga når det kom til distribusjon, var nok en av grunnene til at de måtte kaste inn kortene i de vanskelige tjueårene. Vi har lagt ut plakatene fra utstillingen som PDF her.
Utstillingen om Waren Sardne med tre plansjer og faksimile av en førsteside, var satt sammen av Arne Ingar Bækken. Han har skrevet bok om avishistorien på Røros, er nå pensjonist, men var i et langt yrkesliv journalist og redaksjonssekretær i Arbeidets Rett.
Blant de som kom for å se utstillingen om Waren Sardne var det flere oldebarn av Daniel Mortensjon. Han hadde ialt fjorten barn gjennom to ekteskap, så akkurat hvor mange barnebarn og oldebarn det er blitt, har vi ikke oversikt over.
Fire grupper fra Røros videregående skole besøkte også museet under Kulturminnedagene. Skolen skal, i samarbeid med Venneforeningen, ha et eget opplegg om den samiske avisa og Daniel Mortenson senere i september.
Elevene ved Røros Videregående har som ledd i besøket skrevet korte rapporter om hvordan de oppfattet besøket i Pressemuseet. Her gjengir vi noen av rapportene.
For tredje år på rad har vi hatt besøk av trinn sju ved Røros grunnskole. Et femtitalls elever fikk omvisning både i redaksjon og i teknisk avdeling,
med god innsikt i hvordan aviser ble laget i gamle dager, lenge før internett, smarttelefon, sideombrekking på skjerm og alt annet vi ser som naturlig i våre dager var tilgjengelig for avisfolket.