Røros bør få Norsk Pressemuseum

Astrid Gynnild, opprinnelig fra Os, nå professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen, har skrevet en kronikk der hun ivrer sterkt for at Røros bør få et nasjonalt Norsk Pressemuseum som ivaretar historien til norske lokalaviser. Kronikken ble først publisert i Arbeidets Rett.

Astrid skriver:

Rørosregionen har et kulturelt og ideologisk utgangspunkt som er helt ideelt for å bygge utstillinger  og annen aktivitet rundt lokalaviser og deres betydning for demokratiseringen av Norge: Det multikulturelle Røros-samfunnet har gjennom historien vært preget av skarpe meningsmotsetninger og mye pågangsmot. Begge deler har funnet viktige utløp i lokalavisene, bare de siste 150 åra har over ett dusin aviser blitt stiftet bare på Røros. Noen av dem hadde kort levetid, andre har vokst seg store og sterke, som dagens Fjell-Ljom og som Arbeidets Rett, som så dagens lys etter en voldsom og langvarig arbeiderstreik i 1906.

Les mer.