Høstaktiviteter 2024

Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner har hatt en aktiv høst, med ulike arrangement gjennom hele september, avslutningsvis med dugnad og trykking av museumsavisa – på engelsk denne gangen.

Venneforeningen har vel knapt hatt et så aktivt år tidligere som 2024. I vår hadde vi seminaret «Fra bly til kunstig intelligens», parallelt med vårdugnad og årsmøte. I sommer fulgte vi opp med ny dugnad, første runde trykking av museumsavisa og opplæring for tilreisende rekrutter.

Vår nestor og settemaskinekspert Carl P. Løken er fortsatt like aktiv.

I september har det gått slag i slag, med åpne dager i forbindelse med kulturminnedagene, da vi også hadde et liten utstilling om den samiske avisa Waren Sardne og initiativtakeren Daniel Mortenson.

Arne Ingar Bækken, mangeårig journalist i Arbeidets Rett og avishistoriker, hadde samlet stoff til utstilling. Vi hadde besøk av flere av Mortensons oldebarn som kom på sitt første besøk i Pressemuseet. Elever både fra videregående og fra grunnskolen var også innom på omvisning i museet, og for å se og snakke om den samiske avisa.

Arne Ingar Bækken og Brit-Agnes Buvarp.
Faktor Ragnar Løkken viser elevene hvordan avissider blir bygget med blysats.

Ved Røros videregående kjører de i høst et eget opplegg med utstillinger og arrangement med utgangspunkt i det samiske temaet. Venneforeningen og skolen har hatt et tett samarbeid om dette, og eksempler på trykkeriutstyr er utlånt til skolens utstilling.

Maarten Renckens og Tore Tøndevold samarbeider om å få skikk på settemaskina fra Maihaugen.

I erkjennelsen av at Norge er litt for lite til å bygge en stor og bred nok base av kompetente teknikere på det gamle trykkeriutstyret, har vi begynt å rekruttere også utenfor landets grenser. Maarten Renckens fra Belgia, var i september i Fjeld-Ljom for tredje gang på ganske kort tid. Han arbeider egentlig innen byplanlegging, men har et varmt og bankende hjerte for settemaskiner. Takket være interessen og evnen til å arbeide systematisk er han allerede godt innsatt i maskiner som de vi har i Fjeld-Ljom. Han driver også et eget nettsted der han stadig fyller på informasjon om aktuelle maskiner.

Store deler av årets museumsavis var produsert før dugnaden i september. Bare siste rest av ombrekking, litt maskinsetting og montering av sidene i pressa og trykking gjensto. Ingen store problemer oppsto og da dugnaden gikk mot slutten var nærmere to tusen eksemplarer av engelsk utgave trykket. Les museumsavisa her.

Bjørn-Erik og Jens jobber med Nebiolo-maskinen før siste runde trykking. Greit å ha den italienske manualen for hånden om spørsmål skulle dukke opp.
Jens og Knut Ketil i gang med å endre spaltebredden. Ikke like lettvint som i våre dagers tekstbehandling.

I og med at produksjonen av årets avis lå godt foran skjema da vi startet dugnaden i september, fikk vi også tid til å produsere tekst til neste års avis. Vi kan røpe at vi har innledet et samarbeid med Huset Aukrust om å lage en avis som hedrer minnet til Kjell Aukrust til neste høst. Aukruststiftelsen, som forvalter den rike arven av tekst og bilder etter kunstneren fra Alvdal, har gitt oss anledning til å trykke noen av historiene hans.

Mye stoff ble satt, ikke minst takket være Knut Ketil Oftedahl som har kommet inn som nytt medlem av dugnadsgjengen nå i år. Han er i ferd med å bygge sin egen samling av trykkeriutstyr, fikk god trening i maskinsetting og er allerede ganske dreven i faget.

I september fikk vi også den hyggelige meldingen fra Forbundet for Norske Museumsvenner om at vi var utpekt til årets venneforening. Det er hyggelig å bli satt pris på av andre frivillige innen museumsbransjen. Over hele landet finnes det tusenvis av frivillige som jobber gratis og uegennyttig for sine museer.

Dugnadsgjengen høsten 2024 med utmerkelsen fra Norske Museumsvenner. Sittende med diplomet: Carl P Løken, øvrige f.v.: Knut Ketil Oftedahl, Ragnar Løkken, Bjørn-Erik Eriksen, Jens Hystad og Tore Tøndevold. Gjengen står for nærmere 120 års dugnadsinnsats i Pressemuseet Fjeld-Ljom.