Venneforeningens sommerdugnad 2020

Sommerens dugnadsgjeng har en liten kaffepause. Foran Venneforeningens leder, Per Hvamstad. Ellers fra venstre: Jens Hystad, Ragnar Løkken, Arvid Rotbakken, Carl P Løken og Tore Tøndevold.

Etter at vi måtte avlyse både dugnad, åpent hus og konsert i Pressemuseet Fjeld-Ljom i mars, på grunn av pandemien som da rammet landet med full tyngde, var det et hyggelig gjensyn for dugnadsgjengen å kunne møtes igjen nå i juli.

Maskiner det ikke er plass til i selve museet, står på lager vi disponerer i Rørosmuseets lokaler. Jens Hystad tar et overblikk.

Vi har forsøkt å ta igjen noe av arbeidet som skulle vært gjort i mars, samtidig som nye utfordringer alltid står i kø for den driftige Venneforeningen til Pressemuseet.

Nye maskiner er ankommet Røros i gave fra Farsund i Agder. En Ludlow tittelsettemaskin og en Lynotype settemaskin ble fraktet opp i mai, og ble i forbindelse med dugnaden nå i juli flyttet over i det permanente lageret som vi disponerer i lokalene til Rørosmuseet.

Tre kloke hoder, årelang erfaring og mye ekspertise samlet over et problem med en av settemaskinene. Tore Tøndevold, Jens Hystad og Carl P Løken.

Ellers ble dugnaden i juli benyttet til sedvanlig vedlikehold av maskiner og utstyr. Med fire operative settemaskiner og en flattrykkpresse, er det mer enn nok arbeide. Samtidig har vi påbegynt produksjonen av høstens firesidige avis, med setting av artikkelstoffet som skal inn i avisa.

I andre etasje i avishuset er vi endelig kommet i gang med rydding, med tanke på at disse lokalene skal tilbakeføres til noenlunde slik de var da avisas redaksjon og ekspedisjon holdt til her.

Ikke bare maskinene som må vedlikeholdes, Ragnar Løkken tar en runde med skurefilla under Lodlow’en.

Her er det blitt lagret mangt og mye opp gjennom åra, også sånt som ikke direkte har relevans til den gamle avisproduksjonen. Vi ønsker nå å frigjøre plass så lokalene framtrer med innredning og utstyr som er så autentisk som mulig i forhold til hvordan det var fram til tidlig 1970-tall, da det fortsatt ble redigert og produsert avis her.

Planen er også å få satt i stand et mørkerom, for å vise hvordan film ble framkalt og bilder ble laget, før den digitale tiden.

Det kan være lett for oss som er gamle å glemme at tiden går, og at det alt snart har gått en generasjon siden film, kjemikalier og mørkerommets «trolldomskunst» var hverdag i avisene.

(Tekst og foto: Jan Erik Øvergård)

Ikke så vanskelig å la seg fascinere og imponere av hvor avansert maskineri de gamle settemaskinene er.