Farsund-maskinene på plass

Gutta som ikke gir seg om døra er for lav: Ragnar Løkken, Carl P Løken, Tore Tøndevold, Arvid Rotbakken og Jens Hystad. (Foto: Per Hvamstad)

En settemaskin veier anslagsvis to og et halvt tonn. Det er omtrent det samme som en velvoksen bil i SUV-klassen. Forskjellen er at mens en bil har et relativt lavt tyngdepunkt (selv om det er en Suv) så er en settemaskin en ganske høyreist sak.

Dette gir seg utslag i sine utfordringer når en settemaskin, som den Pressemuseet har fått fra Farsund, skal inn på Rørosmuseets magasin for oppbevaring der.

Utfordringene i Farsund, da maskinen ble tatt ut av det gamle avishuset til Farsunds Avis, var så store at man rett og slett måtte ta hull på taket for å få maskinen ut.

Linotypen fra Farsund.

Riktig så ille var det ikke da maskinen skulle sikres i magasinet på Røros, men det ble fort klart at maskinen, plassert på doble paller, var for høy.

Dugnadsgjengen i Venneforeningen til Pressemuseet Fjeld-Ljom er imidlertid ikke av typen som gir seg om det oppstår en og annen litt kronglete situasjon. Så etter noen timers lirking og luring var maskinen fra Farsund på plass og sikret for ettertiden.

Godt jobbet!